DE VACHTVERZORGING

De toilettage van de vacht is afhankelijk van het vachttype van de hond.
Een overzicht van de noodzakelijke verzorging per vachttype:

RUWHAAR

Ruwhaar
Ruwharige honden zoals Schnauzers, ruwharige Teckels en vele Terriër-rassen worden geplukt.

Bij de behandeling wordt 1 deel van de ruwharige bovenvacht met de vingers of een trimmes uitgeplukt. Het andere deel van de ruwharige vacht blijft staan, zodat de hond zijn bescherming blijft behouden en de hond er steeds netjes en ruwharig uit blijft zien. De onderwol die de hond nodig heeft om zijn lichaamstemperatuur te regelen, blijft staan.

Knippen of scheren van ruwharige honden is nefast voor de vacht en kan een negatieve invloed hebben op de huid. Door de ruwhaar te knippen of scheren, wordt de vacht krullerig, zacht, kleur- en glansloos en klit bovendien sneller; na een maand ziet de hond er al onverzorgd uit.

Indien de hond voorheen verkeerd werd behandeld, wordt er in overleg met u een vachtcorrectie oftewel vachtherstel uitgevoerd om het proces te doen omkeren zodat de hond zijn gezonde, ruwharige vacht en uiterlijk terug krijgt.

Om de 3-4 maanden, gecastreerde of gesteriliseerde ruwharige honden om de 4-6 maanden.

LANGHAAR

Langhaar
Langharige honden, zoals bijvoorbeeld Shih Tzu, Lhasa Apso, Yorkshire Terriër, worden uitgeborsteld en uitgekamd en indien nodig ontklit. Sommige hondenbezitters vinden al die lange haren maar niks en willen hun hondje kort geknipt; in het geval van kortgeknipte vachten moet de hond regelmatig geborsteld en gekamd worden, omdat door het knippen een enorme wolproductie ontstaat waardoor de vacht zeer gemakkelijk in klitten raakt.

Indien uzelf niet veel kunt doen, zeker om de 4 à 6 weken, als u zelf de hond goed kan onderhouden is 8 weken een prima ritme.

DIKKE KORTE WOLVACHT

Dikke, korte wolvacht
Rassen zoals bijvoorbeeld de Keeshond, Sheltie en sommige Chiuahua’s worden in de ruiperiode ontwold en ontdaan van alle losse haren. Dit gebeurt met de vachtvriendelijke was & blaas methode waarbij alle dode losse haren na het wassen met een krachtige koelere blazer verwijderd worden. Indien gewenst, wordt het hondje daarna in een mooi model geknipt, waarbij er boven de ondervacht gewerkt wordt zodat het vachtje niet beschadigd raakt.

Door deze vacht overmatig te borstelen, kan er overbeborsteling optreden: delen waar weinig tot geen onderwol meer groeit en bovendien gaat deze vacht door het borstelen in een zeer kort opeenvolgende ritme ruiven, waardoor lijkt of er continu haren loslaten.

Castratie of sterilisatie van deze honden kan leiden tot een enorme toename van onderwol. Deze doffe, kleurloze en pluizige vacht groeit woekert steeds meer over de hond uit. Een tijdige ontwolbehandeling met de was en blaas methode is nodig om te voorkomen dat deze overvloedige losse wol in de vacht gaat vastklitten en voor vervilting zorgt, waardoor de huidflora en de isolerende werking van de vacht niet meer optimaal is.

U zult het merken aan de grote hoeveelheid losse haren in huis, meestal gebonden aan seizoens- en temperatuurwisselingen. Dit is meestal 4-6 x per jaar, dus om de 2 à 3 maanden.

KORT ZIJDEHAAR

Kort zijdehaar
Honden met kort zijdehaar op de rug en bevedering aan poten, buik, borst zoals Spaniels en Setters hebben een regelmatige toilettagebeurt nodig. Hoe meer haren uw hond heeft, hoe vaker een behandeling nodig is.

Deze honden worden met vrijwel alle trimtechnieken behandeld. Er is heel wat trim-, pluk, knip, effileer en uitdunwerk aan. Castratie en sterilisatie hebben een grote invloed op dit vachttype, waardoor ze heel wat sneller weer aan een trimbeurt toe zijn: er ontstaat steeds meer wolproductie, waarbij de wollige ondervacht boven de gladde bovenvacht uitgroeit. Deze wol is dof, glans- en kleurloos en klit veel sneller. Tijdig intomen van de onderwol is nodig om te voorkomen dat de hond ermee overwoekerd en geklit raakt. De langere delen dienen tijdig ontklit, getrimd en uitgedund te worden.

Een trim- en toilettagebeurt gebeurt het best om de 1,5 a 3 maanden, afhankelijk van de hoeveelheid haargroei. Een gecastreerde of gesteriliseerde hond met dit vachttype of een hond met overvloedige haargroei komt het beste om de 4-6 weken voor een toilettagebeurt.

Een goede samenwerking met de baas is nodig om de vacht van deze honden in goede conditie te houden. Indien dat niet mogelijk is, is een korte interval tussen de trimbeurten noodzakelijk. Eventueel kan er met tussenbeurten gewerkt worden om de vacht klitvrij te houden tussen de trimbeurten in.

ZACHTE KRULVACHT

Zachte krulvacht
Poedels, de Bichon Frisé en diverse kruisingen, zoals Goldendoodles en Labradoodles, worden geknipt en sommige delen kunnen worden geschoren.

Een toilettagebeurt gebeurt het liefst om de 6 à 8 weken, maar minstens om de 3 maanden, om deze klitgevoelige vacht in goede (klitvrije) conditie te kunnen houden.

Een goede samenwerking met de baas is nodig om de vacht van deze honden in goede conditie te houden. Indien dat niet mogelijk is, is een korte interval tussen de trimbeurten noodzakelijk. Eventueel kan er met tussenbeurten gewerkt worden om de vacht klitvrij te houden tussen de trimbeurten in.

 

Belangrijk!

Gecastreerde en gesteriliseerde honden krijgen een andere vachtstructuur: ze worden wolliger, hun vacht wordt doffer en langer en bovendien klit deze sneller. Dit kan zelfs op plaatsen voorkomen die gewoonlijk minder behaard zijn, zoals de snuit en aan de voorkant van de achterpoten.
Gecastreerde/gesteriliseerde honden moeten daarom regelmatig een toilettagebeurt krijgen om klitvorming tegen te gaan en om alle haren te trimmen die er niet horen te staan.

Wacht niet te lang!
Heeft u een langharige of kortharige hond, verzorg hem regelmatig zelf en vooraleer je er je geen raad meer mee weet, maak je het liefst zo vlug mogelijk een afspraak bij een hondentrimmer. Klitten en haarknobbels kun je niet zomaar uitspoelen of weg wassen!

Zijn de nagels van uw hond te lang? Laat ze knippen door een hondentrimmer voordat ze in het voetzooltje groeien en/of zorgen voor vergroeiingen van de tenen.

Vind u overal hondenharen in huis? Dan wordt het zeker tijd om uw hond een verzorgingsbeurt te laten geven!

Uw vaste trimmer kent uw hond zeer goed en zal elke onregelmatigheid aan vacht of huid snel opmerken. Hierdoor worden problemen spoedig geconstateerd en wordt u voor een meer gespecialiseerde behandeling tijdig doorverwezen naar een dierenarts of dermatoloog.